Expoziţia Generală din Bucureştiul anului 1906
English
Victor Manta, PWO
Într-o vară de la începuturile anilor 1960 mi s-a recomandat să vizitez Parcul Libertății (pe care persoanele mai în vârstă îl numeau parcul Carol), un parc care, deşi central, nu se afla în zonele obişnute prin care mă aflam sau treceam. În consecinţă mi-am luat o carte, m-am suit pe bicicletă, profitând că traficul de autoturisme era redus în acele vremuri grele în Bucureşti, şi foarte repede m-am aflat în parc.
Erau multe bănci, mai toate libere, drept care m-am aşezat pe una dintre ele, aflată la umbră unui dintre frumoşii copaci ai parcului. Era în jurul prânzului şi primul lucru care m-a frapat când am privit mai atent în jur a fost absenţa oamenilor, aceasta într-un oraş de regulă foarte animat, în special în zona sa centrală. Ce îmi amintesc şi astăzi, după 60 de ani, era zumzăitul neobişnuit al insectelor din suprafeţele largi acoperite cu iarbă, un lac mare pe care alunecau câteva bărci, şi cam atât. Totul apărea destul de plat, o zonă cu adevărat idilică în centrul unui oraş altfel zgomotos şi puternic poluat de mijloacele de transport în comun.
Revenit acasă, mi-am amintit de nişte informaţii găsite cândva în Catalogul Mărcilor Poştele Româneşti, publicat în 1958 cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la punerea în circulaţie, în anul 1858, a celor patru Capete de Bour ale Moldovei, primele (şi preţioasele) timbre poştale folosite pe teritoriul de azi al României.
Privirea mi-a căzut repede pe timbrele dedicate Expoziţiei Generale din 1906, despre care am aflat că au fost puse în vânzare în acel an chiar pe locurile pe care le vizitasem înainte. Oricât mi-am forţat însă memorie, ceea ce apărea pe timbrele acestei serii nu corespunea câtuşi de puţin cu ceea ce văzusem în parcul respectiv.
Deoarece timbrele respective erau scumpe deja atunci, şi am aflat că existau şi periculoase falsuri, interesul meu pentru ele a scăzut. Am revenit la ele doar cu câţiva ani în urmă, după ce am cumpărat pe pe eBay, la un preţ devenit abordabil pentru mine, o serie completă neuzată, fixată cu şarniere pe o foaie de album. Găsiţi pe această pagină imaginile acestor timbre, care sunt fără îndoială cele mai vechi din colecţia mea de timbre româneşti.
Pentru a intra în atmosferă, câteva cuvinte despre parc, preluate în parte din Wikipedia, dar şi din alte surse.
Parcul Carol I este un parc public din București, România, numit după Regele Carol I al României. O grădină franceză situată în zona sud-centrală a Bucureștiului, parțial pe dealul Filaret, capabil ăinițial să găzduiască diverse expoziții, a suferit modificări considerabile în timpul regimului comunist, inclusiv o schimbare a numelui său în Parcul Libertății.
Parcul a fost proiectat de peisagistul francez Édouard Redont în 1900 pe Dealul Filaret, sub supravegherea lui Constantin Istrati, pe atunci președinte al Academiei Române. A fost inaugurat în 1906, la 40 de ani de la încoronarea regelui Carol I și 25 de ani de când Principatele Române au devenit Regatul României. Parcul avea o suprafață inițială de 36 de hectare, inclusiv lacul Filaret, de 20.000 m². Acesta a găzduit expoziția de la București din 1906 și a inclus numeroase pavilioane și clădiri, dintre care au supravieţuit Parcul Carol, Arenele Romane, Biserica „Cuţitul de Argint”, Turnul lui Ţepeş cu Castelul de Apă, fântâni şi mici pavilioane. Mormântul Soldatului Necunoscut, inaugurat în 1923 în memoria soldaților români căzuți în Primul Război Mondial, a fost demontat și mutat în 1958 la Mărășești, fiind înlocuit cu un mausoleu al eroilor comuniști (căruia i-a fost schimbată destinaţia abia după 1990).
Au fost construite, printr-un efort considerabil, 165 de pavilioane de expoziţie, inclusiv pentru diferitele ţări care au fost reprezentate. S-a estimat un număr de 40.000 de expozanți și aproximativ 2.000.000 de vizitatori în cele aproape șase luni de funcționare ale Expoziţiei.
Cele câteva vederi de epocă reproduse pe această pagină dau o bună idee despre cum a arătat Parcul Carol I după expoziţie, imagini care contrastează puternic cu ceea ce a rămas din el în trista perioadă comunistă în care l-am vizitat.
Să ne întoarcem la subiectul nostru favorit şi anume la timbrele postale dedicate Expoziţiei. Ca prim lucru trebuie să remarc din nou vechimea acestora. Dacă până acum am scris despre timbre care fie că au apărut în perioada vieţii mele, fie că erau apropiate de aceasta şi au influenţat-o nemijlocit, acum scriu despre o serie care a fost emisă cu circa 10 ani înainte să se fi născut părinţii mei.
Pe vremea când eu vizitasem Parcul Libertăţii, fost Parcul Carol I, aceasta se întâmpla la mijlocul distanţei în timp între apariţia timbrelor despre care relatez şi momentul prezent. Cu toată acestă considerabilă depărtare cumulată în timp, evenimentele care au prilejuit emiterea acestor timbre au reprezentat o manifestare cu rezonanţe europene, fiind un semn al dezvoltării economice şi sociale a noului stat român, care începuse să prindă putere şi să se bucure de o consideraţie sporită în raport cu perioada care l-a precedat.
Pe 29 octombrie 1906, Directiunea Generala a P.T.T. a reuşit sa puna in circulatie emisiunea dedicata Expozitiei Nationale, pe care a retras-o însă din circuitul poştal după numai 3 zile. Timbrele au continuat să se vandă însă la Oficiul Postal special amenajat în incinta Expoziţiei timp de înca doua saptamani. Conducătorii Poştei considerau astfel că toţi colecţionarii interesaţi vor reuşi in acest interval sa-şi procure timbrele dorite.
Pe durata a cinci luni si jumătate, vizitatorii au putut sa-si procure de la Oficiul Postal al Expozitiei timbrele a trei serii jubiliare, să confecţioneze cu ajutorul funcţionarilor amintiri filatelice şi sa expedieze corespondenţă postala interna sau externă. La mare cautare au fost ilustratele lansate cu acest prilej de diferiti editori cartofili. Cartile postale au fost francate cu timbre cumpărate de la acelasi Oficiu, in general din primele doua serii lansate in luna iunie.
Modelele de timbre ale Expoziției Generale din România sunt următoarele:
05 B. Galben-verde/negru - Plugar și înger.
10 B. Roz/negru - Plugar și înger.
15 B. Violet/negru - Pavilionul Expoziţiei.
25 B. Albastru/negru - Pavilionul Expoziţiei.
30 B. Roşu/negru maro – Casă de ţară.
40 B. Albastru-verde/negru maro - Casă de ţară.
50 B. Portocaliu/negru - Pavilionul Familiei Regale.
75 B. Maro/negru maro - Pavilionul Familiei Regale.
01.50 L. Roşu lila/negru - Regele Carol I călare.
02.50 L. Galben/maro - Regele Carol I călare.
03 L. Portocaliu maro/negru maro - Regina Elisabeta.
De dimensiuni neobişnuit de mari pentru acea epocă (circa 45 mm x 30 mm), centrul mărcilor este imprimat în negru, iar încadrarea apare în diferitele culori precizate mai sus (sursa – Michel). Seria este catalogată ca având numerele 197 – 207, 11 valori. Tiraj: 15.000 serii, din care 1.200 supratipărite SE (Serviciul Expoziţiei).
Mărcile, tipografiate, sunt dantelate 11-1/2, iar valorile de 15 – 30 b şi 75 b apar şi dantelate 13-1/2.
Valoarea seriei neuzate, de regulă cu şarnieră, este de 270 Euro, iar a celei uzate, de regulă de complezenţă, este de 130 Euro.
Pentru ultimele trei valori din serie sunt cunoscute falsuri , cu gumă albă în loc de gălbuie, ele fiind mai largi decât originalele, iar desenul fiind deseori mânjit şi neclar.
Notă. Se pare că timbrele mele sunt originale, deoarece au mărimea şi dantelura descrise mai sus. Ele apar cu şarniere şi negumate, îndepărtarea gumei fiind o măsură obişnuită de prevedere pentru preîntâmpinarea spărturilor în hârtie datorate spărturilor în guma de proastă calitate din acea perioadă. Oricum ar fi, aceste mărci mi-au fost de mare folos pentru a afla mai multe despre această emisiune veche şi importantă pentru filatelia românească.
Emisiunea comemorativă a Centenarului Expoziţiei Generale şi a Parcului Carol (2006)
Compania Naţională Poşta Română SA a introdus în circulație o emisiune filatelică dedicată Centenarului Expoziției Generale și Parcului Carol I din București.
Câteva detalii tehnice
Data emiterii: 06.06.2006 (notă: 06.06.06)
Proiectant: Mihai Vămăşescu
Proces: ofset
Culori: 4
Mărime: Dimensiune timbru: 48 x 33 mm, Dimensiune bloc: 160 x 129 mm, Dimensiune foaie suvenir perforată: 115 x 85 mm (dimensiune timbru: 52 x 42 mm)
Valori: 0,30L, 0,50L, 1L, 1,20L, 1,60L, 2,20L (notă: pe atunci valori faciale rezonabile)
Imprimate la: Fabrica de timbre
Prezentăm pe această pagină diferite extrase ale acestei emisiuni atrăgătoare.